С 61,11 евро годишни разходи за наем на квадратен метър индустриална площ в София България се нарежда на 31-во място в тазгодишната класация на консултантската компания Cushman&Wakefield на най-скъпите локации в света.

Страната ни отстъпва с 11 позиции, след като миналата година беше на 20-о място. Класацията подрежда 49 държави по най-скъпия пазар на наеми във всяка от тях, като за България това е столицата.

Наемните нива в България са отбелязали значителен спад през 2009 г. от 23% става ясно още от доклада на компанията.

В резултат на глобалното икономическо забавяне нивата на търсене от страна на наематели у нас са се понижили, като много наематели са потърсили начини да рационализират наличните си площи.

Непосредствено преди България се нареждат Турция и Гърция на 30-о и 29-о място съответно, като годишните разходи за наем на квадратен метър индустриална площ в Истанбул са 62,79 евро, а в Атина - 66 евро. Съседна Румъния заема 36-а позиция, като най-скъпият пазар за наем на индустриални площи там е Букурещ с 57 евро.

На 20-ото място, което София заемаше през миналата година, сега е хърватската столица Загреб, където годишните разходи за наем на кв. м индустриална площ са 78 евро за единица площ.

Според класацията на Cushman&Wakefield останалите големи балкански градове са извън топ 50 на най-скъпите локации в света в сегмента.

От големите градове в бившите соцстрани пред нас са още Москва, която е 12-а с годишни разходи за наемане на цехове от 92,79 евро за квадратен метър. Полската столица Варшава е 21-ва със 77,40 евро, а чешкият промишлен център Бърно е 25-и със 72 евро разходи на година за наемане на промишлени помещения.

Украинската столица Киев е по-евтина в сегмента от София и е 34-та в класацията на консултантската компания. В главния град на бившата съветска република цех се наема средно за 58,61 евро/кв. м на година.

Столицата на Словакия Братислава също е по-назад в класацията от София

но е напреднала с 3 места напред в сравнение с миналата година - до 37-о. Сега годишните разходи за наем на квадратен метър индустриална площ там са на ниво от 56 евро. Подобен напредък има и унгарската столица Будапеща, която сега е 42-ра с разходи за година от 49,80 евро за единица площ.

Кризата ударила Прибалтийските бивши съветски републики върна Рига от 21-во на 40-о място в класацията - 9 места зад София. Средните цени за наемане на цех в латвийската столица сега са на ниво от 51 евро на кв. м за година. Талин, столицата на Естония, заема 47-о място, близо до дъното на топ 50, също е далеч зад София. Годишните разходи за наем на квадратен метър индустриална площ там сега са около 42 евро, сочи статистиката на Cushman&Wakefield.

Най-скъпата индустриална локация в света остава районът около лондонското летище Хийтроу, следван от Токио и Хонконг. Топ 10 се допълва от Женева, Осло, Хелзинки, Дъблин, Париж, Стокхолм и Сидни.