Ако от някоя агенция за недвижими имоти ви представят „стандартен“ предварителен договор, имате сериозни основания да усъмните дали всички клаузи са във ваша полза. Често е необходимата консултация с опитен юрист, който да провери дали интересите ви са добре защитени, преди да подпишете каквото и да е било.

Първо, няма такова нещо като „стандартен“ предварителен договор, категорична е адвокат Милена Миткова. Един договор се нарича договор, защото в него страните са записали това, което са се договорили, на база индивидуалните особености на сделката и имота. А две еднакви имотни сделки няма.

Още повече трябва да се внимава, ако обектът на сделката е имот в строеж. Ако купувачът няма яснота относно всички параметри на подобна сделка, както и бъдещите възможни проблеми, може да изгуби дадените суми. Отчитайки този факт, препоръчително е да се ползват услугите на адвокат, който да провери имота, продавача, клаузите и т.н.

Адвокат Теодора Ангелова потвърждава, че няма такова „чудо“ като стандартен договор, особено що се отнася за предварителен договор за покупка на имот в строеж. Посъветвайте се с адвокат и не се стеснявайте да направите корекции или забележки относно предварителния договор, съветва юристът.

Има случаи, когато предварителният договор бива обявен за окончателен и за купувача има неприятни последици от това – затова не се подвеждайте по името му. Ангелова съветва следващият път, когато някой ви каже, че договорът е стандартен, задължително да го проверите, дори два пъти.

Освен предварителен договор, трябва задължително да се извади и удостоверение за тежести. Ако имотът е завещан, но продаден преди смъртта на завещателя, той не влиза в наследството, тъй като не е бил собственост на завещателя към момента на смъртта му. Същото се отнася и за дарен имот – ако вече не принадлежи на дарителя, той няма как да го продава.

Много сделки се осъществяват на цена, различна от данъчната оценка. Ако сделката се развали и прехвърлянето стане по данъчна оценка, сумата от разликата може „да изгори“. За да не изгубите разликата от данъчната оценка до реалната цена, може да се впише клауза за неустойка.

Желателно е да ангажирате адвокат, който да провери изцяло историята на имота. При подобни сделки с големи суми всеки се опитва да спести максимално и да свърши по-голяма част от работата сам. Спестяването на неголяма сума на фона на имотната сделка, която се случва един-два пъти в живота, обаче е неуместен риск.