От Асоциацията на топлофикационните дружества настояват за по-приемливо увеличаване на цената на парното и топлата вода от 1 юли, което да е в рамките на 5-6 на сто.

Това заявиха вчера представители на неправителствената организация в рамките на обществено обсъждане в Държавната комисия за енергийно и водно регулиране на проекта за утвърждаване на пределни цени на топлинната енергия и определяне на цени на тока от комбинираните ТЕЦ от началото на следващия месец.

„Според топлофикационните дружества средно повишение на цената им от 10 на сто и нагоре не е приемливо за потребителите”, каза Илия Николаев от асоциацията. По думите му подобно повишение ще доведе до увеличаване на отказите от ползване на топлинна енергия, което от своя страна ще доведе до ново повишение в цените и до нови откази.

„Това може да доведе до дестабилизация на някои дружества като в Правец, Ловеч, Шумен и Велико Търново”, уточни Николаев.

Вчера при закриване на обществено обсъждане председателят на ДКЕВР Боян Боев обяви, че регулаторът ще определи цените на парното от 1 юли на закрито заседание на 30 юни.

Представители на неправителствени организации запитаха в рамките на общественото обсъждане ръководството на ДКЕВР защо се налага увеличение цената на парното, след като то не е поискано от топлофикационните дружества.

По думите на Огнян Винаров от сдружение “Граждански контрол” при намаляваща цена на природния газ, който е основно гориво за повечето топлофикации, трябва да се обсъжда намаление в цената на услугата.