Притежаването на собствен имот като гаранция за дългосрочна финансова стабилност е част от нашия мироглед от векове насам.
 
В наши дни, когато на жилищата се гледа много по-прагматично – като източник на доходи, като възможност за спестяване на средства, когато другите форми (депозити, инвестиции) не носят достатъчно доходност... Имотът вече не е само дом, той е и бизнес начинание.
 
Ако сте се насочили към покупка на жилище, но се колебаете какво да бъде, къде и как всъщност хората инвестират в имоти, ето няколко съвета, които могат да са ви от полза:
 
Определете целта на покупката на жилище
 
Човек иска да си купи жилище по няколко причини – да живее в него, да прекарва отпуската си там или да го отдава под наем, за да печели пари.
 
Покупка на основно жилище

iStock/ Getty images/ Freepik
 

Ако искате свой собствен дом, помислете добре за локацията и наличието в близост на детска градина, болница, супермаркет, парк и всякакъв вид обекти, които са важни за вас. Мислете за поне 15 години напред, защото не е лесно да сменяте дом на през 5 години, а ако се премествате с малко бебе на ръце, е още по-трудно. Ако сте младо семейство и сте изтеглили ипотечен кредит за покупка на жилище, един от двамата съпрузи има възможност да ползва данъчни облекчения и да намали своя дължим данък върху доходите.
 
Покупка на ваканционен имот

Да имаш свое място сред природата се оказа огромно предимство през последните години. Не едно и две семейства си дадоха сметка, че чистият въздух и спокойствието на собствения двор си заслужават допълнителна инвестиция за покупка на къща край големия град.
 
В допълнение, гъвкавото работно време и дистанционната работа вдъхновиха много хора да помислят за свой дом край морето.
 
Купуването на такъв имот за постоянно или временно живеене може да донесе много ползи. От една страна – имате винаги къде да почивате. От друга – можете да го отдавате под наем като къща за гости в моментите, в които ще сте в основното си жилище.
 
Ако ще купувате такова жилище с ипотечен кредит, преценете добре размера на вноската и срока на кредита.
 
Тъй като става дума за ваканционен, а не за основен имот, не е удачно вноската да е прекалено висока. Оптималният вариант е да се покрива от евентуалните постъпления под формата на наем, но и да е съобразена с вашия бюджет, за да може да се покрива вноската без проблем и през периодите, когато ваканционното жилище стои празно.
 
Можете да използвате кредитния калкулатор за ипотечен кредит в сайта на UniCredit Bulbank, чрез който можете да получите ипотечен сертификат.  
 
Покупка на имот с инвестиционна цел

iStock/ Getty images/ Freepik

В този случай обикновено цялата или голяма част от сумата за покупка е с „готови“, т. е. вече спестени пари. Търсеният резултат е да се печели от нарастващата във времето цена на имота и/или от наем.
 
Не е нужно да „заключвате“ всичките си спестени пари в покупка на инвестиционен имот. Тегленето на ипотечен кредит само за част от цената на имота ще ви позволи да имате свободни пари, но и да изплатите бързо кредита и да започнете да печелите.
 
Тънкостите при инвестирането в имот са свързани с това да не си залагате прекалено високи очаквания за бърза възвръщаемост и да внимавате с разчета на финансовите параметри на кредита.
 
Можете да се справите успешно, ако си отделите време за консултация с кредитен експерт, с който да направите анализ на сегашното си състояние и очаквания и така да вземете информирано решение за размера на ипотечния кредит и самоучастието. За целта няма нужда да посещавате банков клон, защото от UniCredit Bulbank предлагат възможност за дистанционна видео консултация с експерт. От вас се иска само да заявите онлайн такава консултация и от банката ще се свържат с вас, за да обсъдите всички въпроси, които ви интересуват.
 
И ако трябва да перифразираме една известна крилата мисъл през погледа на покупката на имот, то тя ще звучи така: „Единият най-подходящ момент да си купите имот беше преди 20 години. Другият подходящ момент е сега“.