Основната задача на терасата е да осигурява хубава гледка. Има обаче и други важни неща, на които трябва да обърнем внимание при избора на нов дом. Терасата понякога е свързана и с редица разходи по поддръжката й. 

Затова, преди покупка на избраното жилище, е добре да се поинтересуваме как стои въпросът със собствеността на неговата тераса. Може например терасата да е над магазини (както е при много новопостроени сгради). Продавачите може да си изградят навес върху терасата само с необходимото разрешение. В нотариалния акт обаче понякога влиза само част от терасата. Възможно ли е впоследствие да възникне някакъв проблем с имота?

В разрешението следва да е описана цялата тераса, посочва адвокат Милена Миткова. Нейният съвет към купувачите е да проследят предишните нотариални актове и/или планове, за да видят къде е отишла квадратурата на терасата. Защото тя няма как да не съществува в цялост някъде. След това ще могат да да преценят дали и как да купуват. Това може да се окаже и основателен повод за намаляване на цената. Тераси, които служат и за покрив, се водят общи части по своето предназначение. По тази причина, собствениците може да имат известни проблеми със съседи, ремонти, поставяне на съоръжения и т.н.

Щом има необходимото разрешение, повод за притеснение няма, твърди брокер Mариана Тороманова. Важно е каква е общата площ на терасата-покрив. Ако е повече от 10 кв.м, предприемачите ограничават площта към жилището, тъй като терасите се включват 100% към площта на имота и по-нататък е доста неизгодно за собственика. Ако е така, то останалата част или е била включена към площта на общите части, или изобщо не е била взета предвид при площообразуването. Според теорията и тълкувателните решения, терасите се ползват от имота, от който има достъп, както и ремонтът на терасата като такава е за сметка на ползващия я.

Възможен е и друг вариант – тераса на последен етаж на жилищна сграда. Ако терасата е достатъчно голяма, тя може да се явява като покрив на апартаментите под нея. В следствие на действието на природата и времето, терасата може да корозира, да се напука, да се разруши на места и т.н. Тогава се налага спешен ремонт, заради постоянните течове към съседите на долните етажи. Въпросът е чия е финансовата отговорност за ремонта на терасата – на собственика, на потърпевшите съседи или обща?

Ако става дума за така наречената „покривна тераса”, тя спада към общите части, тъй като служи и за покрив. А покривът безспорно е обща част и ремонтът следва да се поеме от всички собственици, категорична е Миткова. За целта е необходимо решение на общото събрание относно извършването на ремонта и цената му. А решенията на общото събрание са задължителни за всички.

Важно е да се определи дали терасата е част от площта на апартамента по нотариален акт и дали само собственикът има достъп до нея, подчертава брокер Даниела Ангелова. Ако собствеността на терасата е само на собственика на жилището, то и отговорността за нейния ремонт е единствено негова, допълва брокер Емилиян Кърчев.