Разделянето на имот невинаги е лесна задача, дори когато съсобствениците са съгласни да уредят нещата доброволно. При наследяване на земеделски земи обикновено наследниците са няколко. Експертите обясняват как може да се избегне проекта за делба и кога тя е наложителна.

И при доброволна, и при съдебна делба проект за делба винаги се прави, обяснява адвокат Галина Чанкова. Този проект се изработва от вещо лице и задължително се съобразява със законовите изисквания при образуване на дялове.

Една нива може да бъда разделена, ако законовите изисквания позволяват да се раздели. Ако обаче са налице множество ниви от по 1 дка или под 1 дка, тогава ще трябва се изработи проект за делба на съсобствениците и за да няма спор, се тегли жребий.

Когато става въпрос за доброволна делба, тогава може по доброволен ред да се разберат съсобствениците на кого коя нива да се даде и не е задължително земята да бъде по равно разделена до сантиметър.

Юристът допълва, че трябва да се има предвид изискването на Закона за наследството, според който не се допуска разделянето на: ниви на части, по-малки от 3 декара; ливади на части, по-малки от 2 декара; лозя и овощни градини на части, по-малки от 1 декар.

Ако не ви се минава през цялата процедура за делба, може да си направите протокол за разпределение на ползването на конкретната съсобствена нива, съветва адвокат Румена Симеонова. Например Петър ще ползва югозападната половина, а Иван – североизточната.

Ако съсобствениците са в добри отношения, няма проблем да ползват части от нивата, а тя да си остане съсобствена. В противен случай – проект и делба, стига имотът да отговаря на изискванията.