Всяко трето жилище в София през последните месеци е било купено от семейства на възраст между 30 и 40 години с едно или две деца. Това сочат наблюденията на една от строително-инвестиционните компании.

От там отчитат нарастване на интереса в столицата към покупка на тристайни апартаменти за сметка на двустайните жилища. 

„Сред обясненията на тази тенденция е фактът, че купувачи са основно семейства с деца”, смята изпълнителният директор на компанията Димитър Савов. Той прогнозира, че през следващите години тристайните жилища ще са по-голямата бройка на пазара от двустайните, постепенно ще започнат да изчезват боксониерите, ателиета. Малък ще бъде делът на многостайните жилища

По думите му 63 на сто си вземат първо жилище. Купувачите

вече не търсят цена на квадратен метър,

а се интересуват от функционалността на апартаментите и неговата крайна цена. Бизнесменът отбелязва още, че много малко от хората купили жилище преди получаването на разрешение за ползване са поръчали на строителя да го довърши „до ключ”. 

„Все още повечето клиенти предпочитат сами да си направят довършителните работи”, учудва се той. Според него, за разлика от другите страни в Европа, подобен стремеж има единствено в България.

От компанията отчитат промяна в начина на живот на българите - в унисон с европейските нагласи, като все повече се предпочита храненето навън, а това предполага необходимостта от по-малка кухня. Представите на новодомците за нормална спалня е тя да е от около 13 - 14 квадратни метра, а 18 - 20 квадрата вече отиват към луксозния сегмент. „Хората

се интересуват в новото им жилище да има място

за пералня, за дрехи. Запазва се интересът в жилището да има централно топлоснабдяване”, казва още Савов.

По думите му в последно време се наблюдава нарастване на покупките на жилища „на зелено” и това се дължи на слабото предлагане на качествени имоти. 

„Хората гледат така да успеят да си запазят харесаното от тях жилище”, казва Савов. 

Според него спрямо миналата годината се забелязва засилване на тенденцията и търсенето на недостроени жилища е двойно по-голямо. „Отделно много хора сега предпочитат да влагат свободните си пари в имоти, вместо в депозити”.

Брокерът смята, че по-капризни при избора на жилище са купувачите за инвестиция. Отделно 3-4 от 10 купувача вече идват да сключват сделка със строителя с адвокат и искат подписването на договорите да става при техен доверен нотариус.