Всяко второ жилище чака купувач над половин година, сочат изчисленията на столичните брокери. Тенденцията започна да се очертава още в началото на лятото, сочи анализ на една от посредническите фирми.

За всеки четвърти апартамент обявен за продажба от началото на годината в София  до намирането на реален купувач минават от 6 месеца до година. Други около 26% от продавачите на жилища чакат и над година. Според столичните брокери това обикновено са имоти със завишени цени.

До месец се продават само 16% от жилищата, а между 1 и 3 месеца на пазара стоят 18% от имотите.

Някои от посредниците смятат, че продавачите са с по-малко предимства на пазара, защото новоизградените апартаменти са сериозна конкуренция за тях. Други брокери обаче са на противното мнение. 

Според тях не малка част от търсенето е насочено към старото строителство. Неговите предимства са, че се купува реална площ, а не се плащат скъпо и прескъпо стълби и други общи части. Феновете на старото строителство изтъкват и факта, че звукоизолацията в немалко от нови кооперации е на по-ниско ниво от тази в соцпанелките.

Все по-малко продавачи са склонни да дават отстъпка от първоначално обявената цена, смятат още столичните брокери. През лятото почти две трети от сделките са били на стойността на офертата. Общо 70% от сделките през третото тримесечие в София са за двустайни (41%) и тристайни (29%) апартаменти.

Гарсониерите имат дял от едва 8%.

В случая трябва да се има на предвид, че не всички продадени двустайни реално са такива, защото в новото строителство те са на практика големи едностайни, където кухнята е навряна в хола. Най-предпочитани сред двустайните са тези с площ в диапазон от 50 до 65 кв. м и среда цена от 900 - 1000 евро на кв. м. Тристайните жилища, реализирани на пазара през това тримесечие са с площ в диапазон от 88 - 100 кв. м и цена от 800 - 950 евро/кв. м.

От началото на годината всяка четвърта покупка е до 50 000 евро, твърдят брокерите. Почти същият е делът и на сделките в диапазона от 50 000 до 70 000 евро и на тези между 70 000 и 100 000. Една пета се пада на покупките на имоти с цени над 100 000. Най-желани от купувачите квартали в столицата освен центърът, са и „Лозенец”, „Банишора”, „Студентски град” и „Гео Милев”.

В периода юли-септември, освен в най-големите градове на страната увеличаване на броя на сделките с недвижими имоти е регистрирано и в по-малки като Казанлък, Сливен, Ботевград, Костинброд. Нараства и интересът към жилищата „на зелено”, което затвърждава твърдението, че няма достатъчно имоти, които да отговарят на търсенето, смятат посредниците.