Цените на земеделските земи ще вървят надолу, докато стигнат нормалните си нива за България. Това каза в интервю за "Фокус" заместник-председателят на Асоциацията на зърнопроизводителите Радослав Христов.

Най-високите цени са в Североизточна България, в района на Добруджа. Следват тези в района на Плевен. В момента в тези райони стойностите се движат между 700 и 800 лв, като тенденцията е за намаляване. До думите на Христов, в другите райони цената е между 400 и 500 лв, като тенденцията отново е надолу.

Очакванията са до края на 2013 г. цените да достигнат нормалните нива.

„България я разделям на две – Северна, като по-плодородна и по-добра откъм климатични особености, и Южна. Смятам, че цените в Северна България ще се движат около 500-600 лв, а в Южна – 300-400 лв”, заяви Христов.

„Смятам, че спукването на балона ще им изиграе лоша шега. Както и със строителството, цените бяха стигнали до 1400-1500 евро за кв. метър, а в момента са наполовина. Същото ще се случи и със земеделските земи. Проблемът при фермерите е, че трябваше да отделят една част от тези средства за закупуване на земите, при положение, че можеха да ги обработват под наем”, завърши председателят на Асоциацията на зърнопроизводителите Радослав Христов.