Все повече млади хора избират да живеят на семейни начала, а сключването на брак оставят за по-късен етап от връзката си. Една от причини е, че така се спестяват евентуалните проблеми с делба на собствеността при раздяла. Но когато дойде време за покупка на общо жилище, възникват някои въпроси.

Как двамата могат да участват равноправно в покупката? Как се урежда сделката, когато единият използва налични пари, а другият тегли тегли кредит от банка? Може ли нотариалният акт да бъде на името и на двамата? Специалистите коментират какви опасности има за всеки от партньоритепри една подобна сделка.

В покупката на имот могат да участват две лица, посочва брокер Боби Йорданов. Банката може да даде кредит за имота, с който да се покрие половината от неговата стойност. По думите на експерта всяка банка, занимаваща се с кредитиране на имотни сделки, би дала и по-голям процент от стойността на жилището, стига исканата цена да отговаря на оценката на имота.

Според брокера обаче съществуват редица рискове – например партньорът ви да откаже да плаща кредита. Би било добре, ако постигнете споразумение с него имотът да остане само ваша собственост, при положение че вие имате възможност да изплатите ипотеката по кредита. Но ако нямате тази възможност?

Ами ако партньорът ви не се съгласи на споразумение или се скрие от вас и от банката, тогава имотът ще излезе на публична продан чрез съдия-изпълнител. Както виждате в случаяима много „ако“-та, предупреждава Йорданов. Това поставя младата двойка в голяма зависимост един от друг, както и от стечението на обстоятелствата в бъдеще.

Възможно е имот да се купи от две лица, които нямат брак, потвърждава консултант Енчо Коринов. В акта за собственост се вписват и двамата, като всеки съсобственик владее съответна идеална част. Ако всичко във взаимоотношенията с другия съсобственик върви добре, няма никаква „опасност“.

Проблемът при идеалната съсобственост идва в момента, когато спрете да се разбирате с вашият приятел, казва консултант Ивелин Косев. Разбира се, това може никога да не се случи, но винаги имайте едно на ум, съветва той.

Няма застраховка от възникване на спор между вас, от каквото и да е естество – било то право на ползване, задължения по поддръжка и плащане на разходи, или някакъв друг проблем. Хора сме има и такива моменти. Точно тогава започват проблемите, разкрива експертът.

Ако някой от вас иска да продаде имота и да си вземе парите, за да не се занимава повече с главоболия, ще има нужда от съгласието на другия. Ако го има – добре, но е много вероятно единият иска да си запази имота и да го ползва.

В този случай вариантът е да купи дела на другия. Да, но на каква цена? Единият ще иска максимална пазарна цена, докато другият – минимална възможна. Това поставя началото на една „дълга сага“. Но пък ако сте сигурни, че никога няма да имате такива проблеми, то няма причина да не направите подобна покупка, казва Косев в заключение.

Хората, както и отношенията между тях са непредвидими и често се променят, колкото и да ни се иска да вярваме в обратното. Затова е добре да взимаме разумно настоящите си решения, за да избегнем бъдещите проблеми. Както се казва – чисти сметки, добри приятели.

Прочетете още за:

Наемът по-изгоден от покупката

Всяко второ жилище чака купувач над 6 месеца