Алесандро Профумо вече  не е управител на една от мощните банки на Стария континент – „Уникредит”, която е собственик и на нашата Булбанк. Той бе на практика уволнен, след като управителният съвет на кредитната институция му гласува почти единодушно недоверие на заседанието си късно във вторник.

За оставането на банкера на високия пост гласувала единствената жена - член на съвета - независимата Лукреция Рейклин.

Ако се вярва на в. „Кориере дела сера” Профумо съвсем не си е тръгнал „без бой” от банката, която управлява почти 15 години. А във вторник още по обед плъзнаха слухове, че той си бил подал сам оставката и че хората от управителния съвет се назландисвали да му я приемат. Според влиятелния всекидневник

топбанкерът се борил до последния момент

да запази мястото си, разчитайки на своите хора във върховния ръководен орган. Тези задкулисни маневри станали причина заседанието на съвета да продължи над пет часа и да завърши посред нощ. В подкрепа на Профумо обаче открито се обявили само представителят на Либия в УС Фахрат Бенгдара - шеф на централната банка на страната, която притежава 4,988% от „Уникредит”, както и строителният предприемач Салваторе Лигрести.

В края на споровете досегашният управител бил помолен да подаде оставка и след като го направил, последвал отстранилият го вот на недоверие. С временното оперативно ръководство на банката бил натоварен президентът й Дитер Рампъл, който трябва в най-скоро време да предложи нов управител.

Явно загрижени за отражението на скандалното отстраняване върху авторитета на банката, в изявленията си след заседанието на управителния съвет неговите членове посочиха, че не били уволнили Профумо, а ставало дума за

„развод по взаимно съгласие”

Доказателство за това бил и даденият му бонус от 40 милиона евро, който се равнява на десет негови месечни заплати. Като основна причина за отстраняването на банкера се сочи изкупуването от страна на Либия общо на 7,6 на сто от акциите на „Уникредит” – непозволен дял, който Профумо не само бил допуснал, но и не информирал за него основните съдружници в банката.