Студентите най-накрая ще могат да се възползват от студентско кредитиране. Това най-вероятно ще се случи от новата учебна година 2010-2011.

Право да кандидатстват за получаване на кредит по този закон имат студенти и докторанти. Те трябва да се обучават в редовна форма за придобиване на образователно-квалификационна степен бакалавър, магистър или на образователна и научна степен доктор в държавно или частно висше училище или в научна организация в България.

Този тип заем е много по-облекчен от потребителския кредит.

Сега студентските кредити се предоставят при пазарни условия. В този случай лихвите варират между 11 и 15%.

Част от банките имат разработени програми за студентски кредити, но това не са програми с държавна финансова подкрепа и лихвените равнища са пазарните, по които се предоставят кредитите, съответно изисквания за обезпечение, доходен тест и така нататък съответстват на пазарните условия в много голяма част от случаите, обясни условията, при които в момента студентите могат да получат кредит, главният секретар на Министерството на образованието, младежта и науката Красимир Вълчев.

Най-вероятно, обаче, от следващата учебна година най-накрая ще влезе в сила Законът за кредитиране на студенти и докторанти, който беше приет още през 2008 година. Това означава, че условията за усвояване на този тип заем ще се много по-облекчени.

За да се случи това, обаче, банките трябва да приемат условията на сегашното правителство. Разбира се, ние предварително сме съгласували голяма част от правилата, които са в договора с банките, имаме предварителни анонси от тяхна страна за приемливост на условията и се надяваме, че в крайна сметка банките ще се включат, но все още не можем да обявим са абсолютна сигурност, че програмата ще стартира. Пък и не е коректно да говорим от името на банките, каза Вълчев.

Такава договореност се очаква да се постигне в рамките на два месеца. Ако това се случи, още за началото на следващата учебна година всеки студент може да кандидатства за подобен кредит.

Тези заеми се изплащат след завършването на образованието, като има и една година гратисен период, обясни за Дарик председателят на Асоциацията на търговските банки Виолина Маринова. През това време ще се начисляват лихви само върху усвоената сума, а максималната лихва е 7 на сто годишно.

Максималният кредит на таксите за обучение се формира на база на дължимите такси за срок, равен на оставащия срок за обучение. Това е нормално, в периода на обучение се плащат таксите за обучение, обясни Маринова.

Например, студент със специалност „Медицина” в Медицинска академия плаща по 900 лева на семестър за учебната 2009/2010 г. Всяка година от следването му има два семестъра, а за да приключи началният етап на медицинското си образование трябва да учи шест години, или 12 семестъра. Ако приемем, че таксата през целия период на обучението му няма да се промени, това прави по 1800 лева годишно или 10 800 лева за цялото следване.

Максималният размер на издръжката се формира от минималната работна заплата към момента на усвояване на конкретния кредит, умножено по броя на месеците за съответния семестър, каза Маринова.

Минималната работна заплата е 240 лева, което прави приблизително 960 лева за семестър, или 1920 лева за два семестъра.

Правото на кредит за издръжка студентите имат само при раждане или при осиновяване на дете по време на обучението. Ако и двамата родители са студенти, то само единият има право да кандидатства за кредит за издръжка.

Те не са чак толкова големи като размер първо, индивидуализирано по студенти. Те ще ползват представяте си нали за таксите не са безумно големи и все пак ще ги ползват година за година. Тоест няма да има някакви кой знае какви големи размери, които ще се ползват, за да са притеснителни за банките. Поне аз така мисля. Все пак зависи от всяка една банка дали проявява интерес към този продукт. Но хубаво би било да си го има в продуктовата гама. Няма лошо да се предлага този продукт. В цял свят се предлага, каза Маринова.

Ако от есенния семестър един студент по медицина се възползва от кредит за обучение и издръжка, годишно може да получи най-много 3720 лева. Максималната годишна лихва е седем процента. Така, ако е усвоена цялата сума, след завършването на обучението си той ще трябва да върне над 3980 лева само за тази година.

Дори и таксата за обучение да не се променя, със сигурност за шестгодишния период минималната работна заплата ще се промени, така че е трудно да се изчисли крайният размер на кредита.

Има интерес от страна на студентите, защото в момента няма такъв вид продукт, тегли се от родителите винаги, когато се касае за плащане на таксите, а тук все пак те са пълнолетни и могат спокойно да си теглят и сами да плащат за обучението си след като завършат, това е разумната практика според мен. Освен това, голяма част от студентите не бива да забравят, че и работят. Тоест дали ще проявят интерес към един такъв вид кредит или ще се издържат от дохода си, за да не се обременяват със задължения в последствие като завършат, това е индивидуално решение на всеки един. Но е факт, че има студенти, които нямат доходи, не работят, няма от къде да се издържат, сигурно ще има интерес, каза Маринова.

Някои студенти заявиха, че не са склонни да вземат студентски кредит, тъй като не искат да се обременяват със задължение в бъдеще. Други пък признаха, че биха го направили ако са по-ниски лихвите от сегашните или ако имат перспектива да го върнат бързо.

Въпреки повечето негативни отговори, по думите на Красимир Вълчев до 15% от студентите се очаква да се възползват от този тип кредитиране през първите няколко години. В последствие може да се разшири до 20 и над 20 процента от студентите. Ние очакваме през първата година да се включат до 10 процента от студентите, каза той.

На въпрос дали ще има достатъчно време студентите да успеят да кандидатстват за тези такси, които са за следващата учебна година, Вълчев отговори: Самото кандидатстване е улеснено. То предполага процедура от няколко дни и преди всичко сдобиване с документ, удостоверяващ статута на учащ и подаването на документи в самата банка. Самата банка е длъжна в едноседмичен срок да отпусне заема.

Окончателният отговор за това дали студентите ще могат да се възползват от подобен кредит се очаква в средата на лятото.