Уникредит Булбанк спечели голямата награда “Банка на 2009-та година” в конкурс, организиран от Асоциация „Банка на годината”, предаде Дарик.

Трезорът е оценен според показани най-добри резултати през изминалата година от 13-членен Комитет за определяне на носителите на призовете в конкурса.

Пощенска банка пък е избрана чрез гласуване в Интернет от близо 60 хиляди граждани  за “Банка на клиента за 2009-та година”.
 
Освен голямата награда Уникредит Булбанк грабна и приза за пазарен дял. Трезорът държи около 24 процента от пазара у нас,  съобщи председателят на съвета на директорите на Асоциация „Банка на годината” Валентин Панайотов и обяви победителите в останалите категории:

„Носител на приза на най-добре работещ чуждестранен банков клон на територията на страната е Алфа банк. Носител на приза Банка на клиента – Пощенска банка, носител на приза за Динамика на развитие е Сосиете Женерал Експрес Банк. Носител на приза за ефективност е Прокредит Банк”.
 
Найден Недялков от журито обясни, че критериите за избор на победителите има известни промени по предложение на БНБ: „Например наградите за пазарен дял и за ефективност заемат по-голямо тегло от наградата за динамика."
 
Финанситът Андрей Пръмов, който е председател на Комитета за избор на победителите в конкурса, похвали българските банки, че сами са успели да излязат от ситуацията на криза: „Без да ползват никакви публични средства за финансово подпомагане”.
 
Наградите „Банка на годината” се връчват за 13 пореден път. На церемонията по връчването на призовете тази вечер ще присъства и президентът Георги Първанов.