Зад всеки процент подобряване на енергийната ефективност стоят 100 млн. евро. Това заяви изпълнителният директор на Агенцията за енергийна ефективност Таско Ерменков по време на третия международен екологичен конгрес, който се провежда в София.

По думите на Ерменковq държавата добре трябва да си направи сметката преди да прави големи планове в областта на спестяването на енергия.

От 2002 година досега чрез мерки за енергийна ефективност България е спестила 7 млн. тона условно гориво, заяви Таско Ерменков. По думите муq единственият сектор у нас, който увеличава енергийния си интензитет, е транспортът.

Липсата на мерки за справяне с транспортния трафик буди тревога, коментира шефът на Агенцията за енергийна ефективност. В момента транспортът е на второ място по консумация на енергия след индустрията, съобщи още Ерменков и прогнозира, че до две години той ще заеме първото място, ако не се ограничи трафикът.

В същото време изпълнителният директор на Овергаз Сашо Дончев заяви, че газифицираните клиенти на компанията пестят повече от 300 млн. лв. на година и спестяват около 380 000 тона вредни емисии чрез употребата на природен газ.

Много се говори за енергия от възобновяеми енергийни източници, без обаче да сме използвали максимално всички останали източници на енергия, коментира Дончев.

Той припомни, че зелената енергия е по-скъпа от тази от конвенционалните източници и натоварва потребителите.

От своя страна председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Ангел Семерджиев обясни, че екоенергията е субсидирана, тъй като не може да се конкурира с цените на тока от централите.

Участниците в дискусията се обединиха около мнението, че енергийният баланс трябва да бъде постигнат между отделните общини. Изпълнителният директор на Националното сдружение на общините Гинка Чавдарова съобщи, че досега са изпълнени над 800 общински екопроекта и в момента се подготвят нови.