Администрацията на президента Барак Обама стартира дългосрочен план за стимулиране на ядрената енергетика в страната, като първата стъпка в това отношение ще представлява отпускането на заем в размер на 8,3 млрд. долара, който ще бъде обявен официално днес.

Осемте милиарда долара ще бъдат отпуснати на компанията Southern Co. за построяването на два нови атомни реактора, които трябва да започнат да функционират съответно през 2016 г. и 2017 г. Предвижда се реакторите да представляват само част от новите ядрени мощности в САЩ, които правителството планира да увеличи значително през идните 30 г. Говорител на Southern Со. отбеляза, че заемът, отпускан от правителството, ще покрие до 70% от проекта. За строежа на двата нови реактора компанията кандидатства пред Комисията за ядрено регулиране през 2008 г. Те ще бъдат построени в атомната централа Vogtle, в Джорджия, намиращ се на 273 км от столицата на щата Атланта.

Понастоящем АЕЦ-ът разполага с два реактора с мощност 2300 мегавата. След построяването на новите два, общият брой на реакторите ще стане четири, а сумарната мощност на централата ще нарасне до 4500 мегавата. Развитието на проекта ще осигури откриването на 3500 работни места и още 800 високоплатени длъжности след финализирането му. Тридесетгодишният план за увеличаване на ядрените мощности в САЩ по разчети на настоящата администрация ще струва около 54 млрд. долара - сума, която трябва да бъде одобрена от Конгреса. Това е три пъти повече от досегашния размер на отпусканите по това перо средства. Крупната сума ще бъде поискана от президента Обама с оглед намаляване вредните емисии в атмосфелрата. Понастоящем атомните централи в САЩ генерират около 20% от електроенергията, нужна на страната. БГНЕС