Изграждането на АЕЦ „Белене” би струвало над 10.3 млрд. евро. Това стана ясно при гласуването на междинния доклад на временната парламентарна анкетна комисия за проверка на фактите по проекта.

Членовете на комисия приеха подготвения от депутата от Синята коалиция Иван Иванов междинен доклад.

В него са отчетени всички констатации, направени по време на заседанията на временната комисия, включително и от засегнатите страни, заяви Диан Червенкондев, депутат от ГЕРБ и председател на комисията.

На базата на кореспонденциите между компаниите по проекта трябваше да видим дали констатациите отговарят на истината. Наистина се установи, че няма проведен конкурс за оборудването, но цялата общественост се интересува каква е цената на централата, добави Червенкондев.

Цената трудно може да се определи, но се основаваме на експертизата на HSBC, според които прогнозната цена е 10.352 млрд. евро, каза още депутатът от ГЕРБ.

Няма окончателно подписано споразумение или договор за строителство на АЕЦ "Белене", това го казват от RWE, подчерта Червенкондев, цитиран от БГНЕС.

Докладите на HSBC не са разглеждани и обсъждани в комисията, цифра 10.352 млрд. евро за цена на централата няма, коментира Румен Овчаров.