С 10.1% са нараснали промишлените цени на производителя на вътрешния пазар за изминалата година до края на октомври, отчете днес Националният статистически институт. На месечна база покачването на индекса на производствените цени в промишлеността е с 0.1%.

 

За изминалия месец увеличение на цените е регистрирано в добивната

промишленост - с 0.4%, и в преработващата промишленост - с 0.2%, докато при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ е отчетено намаление - с 0.2%.

 

В преработващата промишленост по-значително увеличение на цените спрямо предходния месец се наблюдава при производството на хранителни продукти - с 1.6%, при производството на напитки и при производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - с 0.9%, а намаление е отчетено при производството на основни метали - с 1.7%, и при производството на тютюневи изделия - с 1.4%.


На годишна база, цените се увеличават в добивната промишленост - с 18.9%, в преработващата промишленост - с 8.6%, и при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 12.0%. По-специално, в производството на основни метали цените са пораснали с 23.5%; в производството на тютюневи изделия с 6.7%; в производството на хартия, картон и изделия от хартия и картон - с 6.0%.

 

Индексите на цените на производител измерват средното изменение на цените на промишлените продукти, произвеждани и продавани от българските предприятия. Те могат да се разглеждат като ранен измерител на инфлацията.

 

Общият индекс на цените на производител в промишлеността, който отчита както вътрешния, така и международния пазар, показва понижение с 0.2% за месеца и ръст от 10.2% за годината до края на октомври.