100 хиляди човека са загубили работата си от началото на кризата досега, съобщи заместник- председателят на КНСБ Пламен Димитров. Той прогнозира, че всеки месец между 4000 и 5000 човека ще бъдат съкращавани. По повод твърденията, че КТ Подкрепа подготвя предупредителна национална стачка, Димитров обясни, че в следващите месеци протестите ще са само в отделни браншове, където кризата се е отразила най-много.

От синдиката поискаха от 1 май минималната работна заплата да стане 300 лева като част от антикризисна програма. Освен това да се въведат нови размери за минимално и максимално обезщетение за безработица, обясни Пламен Димитров. 

Обезщетението за безработица трябва да бъде 60 процента. От последните 15 месеца си избирам 9 месеца, които са ми най-добри, 60 процента от тях трябва да ми формира обезщетението за безработица. Това казва основният законов текст в момента. Само че от времето на Шулева той беше коригиран и допълнен и нарушаван постоянно оттогава, от 2003 година, обясни Пламен Димитров.

От синдиката предлагат още безработни семейства с два кредита, от които единият е ипотечен, да бъдат подкрепени от държавата.

Предложението ни е държавата да поеме изплащането на лихвите на ипотечни кредити за единствено жилище на семейства, в които и двамата съпрузи са останали безработни вследствие кризата за една година и да се разсрочи главницата за същата тази година, за да може през това време да глътне въздух и поне единият от двамата да намери работа.

Друго предложение е да се задължат работодателите да плащат заплатите на своите служители само по банков път, за да не се укриват средства.