100 000 лева е най-често търсеният бизнес ипотечен кредит. Това съобщи за Дарик Красимир Гумнишки, мениджър "Бизнес кредитиране" в небанковото дружество "Кредитекс".

Според анализа му, спадът на цените на недвижимите имоти не се е отразил значително при бизнес ипотечните заеми. Те са търсени основно от малки и средни предприятия. Бизнес ипотечните кредити са едно от добрите решения за справяне с междуфирмената задлъжнялост, която е основен проблем пред фирмите в момента, смята Гумнишки.

В момента е много важно да се разбере за какво точно ще бъде кредитът, има ли възможност фирмата, която иска такъв кредит, да си го позволи, да може да го изплаща. Важна е структурата на кредита, обясни още Гумнишки. Ако се търси кредит за инвестиционно цели, трябва да се даде по-дълъг срок, защото когато се направи определена инвестиция, тя не може веднага да върне парите, трябва един по-дълъг срок с по-поносими вноски, съответно гратисни периоди, докато заработи инвестицията, каза още той.

Правилното структуриране с подходящи гратисни периоди, дори със сезонни погасителни планове, винаги помага на бизнеса добре да подходи към съответната нова инициатива, ако е необходимо кредитиране за нова инициатива или пък когато имаме сериозна междуфирмена задлъжнялост и проблеми с ликвидността, да може да се поеме глътка въздух и да се вкарат в ред паричните потоци на фирмата, коментира Гумнишки.