Нова програма за инвестиции в рисков капитал стартира Европейската банка за възстановяване и развитие. На компаниите в технологичния сектор, които са в начален стадий или в процес на разрастване, ще бъдат осигурени 100 млн. евро, съобщи днес банката за развитие.

Това е потвърждение на дългосрочния ангажимент за финансиране на технологиите в региона на ЕБВР, включително южната и източната част на Средиземноморието, уточнява кредитната институция.

В региона на ЕБВР има много образовано население и редица технологични иновации – но инвестициите в рисков капитал не достигат. Дори в Русия и Турция, където са базирани обещаващи технологични индустрии, няма достъп до достатъчно рисков капитал.

В отговор на този недостиг, програмата на ЕБВР на стойност 100 млн. евро ще финансира заедно с частни инвеститори иновативните компании, надявайки се така да катализира повече интерес към региона и сектора, създавайки „екосистема на рисковия капитал“ в региона.

Мениджърите на ЕБВР – инвестиционната банка, насърчаваща трансформацията на бившите тоталитарни икономики към пазарно стопанство – коментират значителния потенциал от това да се погрижат за пазарния успех на младите технологични компании и така да допринесат за работните места, икономическия ръст, иновациите и данъчните приходи в региона.

За новата си програма ЕБВР ще търси иновативни компании с потенциал за висок растеж, малки и средни по размер, които са активни в сфери като софтуер, уеб услуги, полупроводници и материали, комуникации, мобилни услуги, медии, чисти технологии.

По първоначални оценки на банката, в следващите 4 години 10 или 20 компании в региона ще се възползват от тези капитали. Освен средства на ЕБВР ще се привлекат и водещите световни рискови инвеститори. Последните ще помогнат и в идентифицирането на най-качествените млади прдприятия и иновативни идеи.

Ще се финансират или компании, които са постигнали първите си печалби и се нуждаят от подкрепа за придобиване на глобално влияние, или стратегически партньорства, които успеят да докажат силен потенциал за растеж.