Двата фонда, чрез които се кандидатства за финансиране по европейската програма “Джесика”, продължават да приемат проекти, съобщиха от Министерството на регионалното развитие. Според данните от общо 160 млн. лв. финансов ресурс свободни за инвестиране са около 100 млн.

 

Допустими за финансиране са проекти за градско развитие в София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Стара Загора и Плевен. Крайни ползватели на средствата могат да бъдат общини, частни инвеститори или публично-частни партньорства, съобщава “24 часа”.

Финансирането е на базата на подписания през 2009 г. меморандум между Министерството на регионалното развитие и Европейска инвестиционна банка (ЕИБ), а впоследствие през 2010 г. е ратифицирано споразумение между правителството и кредитната институция.

Създадени са два фонда - за София и за посочените 6 големи града. Между ЕИБ и тях са сключени споразумения за инвестиране на общо 61,5 млн. лв. от Оперативна програма “Регионално развитие”. Този ресурс трябва да бъде усвоен като кредити или дялово участие до края на 2015 г.

Двата фонда осигуряват още 73,8 млн. лв. за шесте града и 24,6 млн. за София. Така общото портфолио по “Джесика” е над 160 млн. лв.

Кандидатстването за финансиране се осъществява директно пред двата фонда Кандидатите трябва да изготвят бизнес план на своята проектна идея и да го внесат във фонда.