Глобалното използване на атомна енергия може да нарасне със 100 процента през следващите две десетилетия заради растежа в Азия, въпреки че миналата година е поставено началото на строителството на по-малко нови реактори заради атомната авария във Фукушима.

 

Прогнозата е на Международната агенция за ядрена енергия (МААЕ) в доклад, до който агенция Reuters е получила достъп.


Oчаква се значителен растеж в използването на атомна енергия по света, от между 35 процента и 100 процента до 2030 година. Прогнозите на МААЕ за 2030 г. обаче са със 7-8 процента под тези, направени през 2010 година.

 

Броят на започнатите строежи на нови реактори през 2011 г. се е понижил до едва три - два в Пакистан и един в Индия - спрямо 16 през 2010 година.


Миналата година 13 реактора са били официално обявени за трайно спрени, включително четири във Фукушима и осем в Германия. Толкова реактори не са спирани от 1990 година насам.

 

Междувременно още четири тръби провеждащи радиоактивни води в централата Сан Онофре в Калифорния не успяха да издържат тестовете под налягане. По време на планова профилактика на съоръжението беше открит дефект в три тръби от първия воден кръг на трети реактор на централата. Съоръжението е затворено, след като беше открит теч на радиоактивна вода.

 

От Комисията за ядрено регулиране в САЩ съобщиха, че изпратили специален екип, който да проучи, защо има утечки в тръбите, поставени само преди няколко години, при основен ремонт на съоръжението.

 

Въпросните тръби са една от главните бариери между радиоактивните и нерадиоактивните части на централата.

 

Основният ремонт е бил извършен през 2009 г. и 2010 г. Стойността му е била 670 млн. долара, като са сменени общо 19 400 тръби в два реактора на централата. Всичките тръби се проверяват в момента.

 

Централата е собственост на Edison, San Diego Gas & Electric и общинските власти на Ривърсайд. Съоръжението снабдява с електроенергия близо 14 милиона жители на Централна и Южна Калифорния.

 

"Става въпрос за балансиране на търсенето и предлагането", коментира говорител на компанията. "Необходими са определено количество мощности в гъсто населените райони на Калифорния."