Глоба от 1000 лв. може да отнесе всеки, който реши да внесе с колата си стек цигари през границата със Сърбия или Македония. Това предвиждат промените на Закона за митниците, които са внесени за обсъждане в Народното събрание от Министерски съвет. 

Според новите текстове, когато хванат нарушители, пренасящи акцизни стоки, те подлежат на глоба в размер двойно по-голям от дължимия акциз. Санкцията обаче не може да е по-малка от 1000 лв., пише в проекта. 

От страни извън Европейския съюз у нас може да се внасят не повече от две кутии цигари, ако се пътува по земя, а със самолет може да се пренесе легално до един стек. Когато се пътува в рамките на ЕС максимално разрешеното количество цигари на един пътник е 8 стека. 

С промените се въвежда и понятието "маловажни случаи". За такива се смятат нарушенията, при които двойният размер на акциза на неправомерно внесените стоки не надвишава 50 лв. В този случай ще се налагат глоби с фиш в размер от 10 до 50 лв. Но акцизът върху стек цигари е около 30 лв. 

Така нелегалният пренос на цигари няма да мине за маловажен случай, дори да става дума само за един стек над разрешените количества. 

Когато нелегални стоки, за които не се дължи акциз, се превозват или пренасят в тайници, или предмет на нарушение са забранени за внос или износ стоки, глобата ще бъде от 200 до 250 на сто върху митническата стойност на стоките.