Нетната печалба на Унифарм АД се удвои през 2011 г. достигайки 2.47 млн. лв, спрямо 1.21 млн. лв. през 2010 г, показват данните от финансовия отчет на дружеството за последното тримесечие на миналата година.

 

За периода януари-декември 2011 г. фирмата е реализирала приходи за 19.940 млн. лв.

 

Основен е българският пазар, където се реализира по-голяма част от произведените лекарствени продукти, като дружеството засилва позициите си и на пазарите на Русия, Украйна, Грузия и други държави от ОНД, както и Литва, Латвия, Полша, Тунис и др.

 

В инвестиционната програма е предвидено довършване на реконструкцията и модернизацията на „Таблетен Цех - 1”, на обща стойност 6 млн. лв. Цехът ще увеличи производствения капацитет до 500 млн. таблети годишно.

 

Унифарм АД притежава обект в процес на изграждане в гр. Елин Пелин, който е подходящ за логистичен център. Намеренията за разработка на този проект ще зависят както от пазарната конюнктура, така и от развитието на района.

 

Основно място в производството на фирмата продължават да заемат таблетните форми, с приложение при заболявания на сърдечно-съдовата, гастроентерологичната, неврологичната и дихателната система.

 

От Унифарм АД отчитат, че фармацевтичния пазар в България се възстановява (по данни на IMS Health), но в същото време забавянето на ръста на националната икономика играе негативна роля за продажбите, въпреки ценовото предимство на генеричните лекарства пред скъпите оригинални аналози.

 

В Бълагрия силен ефект за отрасъла имат и регулаторните фактори, тъй като държавата води политика за ограничаване на разходите на НЗОК за лекарства, като често налага рестриктивно ценообразуване.

 

Добрите финансови резултати дават възможност на Унифарм АД да подкрепя учебната дейност във Факултет по фармация и Медицински факултет към Медицински Университет и дейността на пациентски организации.

 

Днес акциите на дружеството поскъпнаха в рамките на сесията на БФБ със 7.5%, до средно 4.46 лв.

 

* Не е препоръка за вземането на инвестиционно решение!