ДДС е допустим разход за строителството на завода за отпадъците на София, се посочва в отговора, който страната е изпратила до ЕК. Това съобщи зам.-министърът на околната среда Ивелина Василева по време на посещение на площадката до с. Яна, на която се изгражда системата за третиране на столичните отпадъци.

Въпросът за ДДС и държавната помощ беше поставен от комисията, като още се чака одобрението на втория етап от системата. Спазват се всички заложени срокове за проекта на

Столичната община, допълни кметът Йорданка Фандъкова, която също посети мястото. Наесен трябва да започне изграждането на компостиращите инсталации на Хан Богоров и да са готови в края на следващата година.

Очаква се в края на август да се отворят ценовите оферти от конкурса за изпълнител на завода за отпадъците. Това каза още кметът Йорданка Фандъкова. Та обясни, че участниците са били 11 големи консорциума – и български, и чуждестранни, а в момента се прави техническа оценка на офертите.

Кметът каза, че е отговорено и на запитването от ЕК за държавната помощ: „Заради изискванията и невъзможността да бъде предоставена държавна помощ, ние минахме на вариант цялата инсталация да се експлоатира от общинско предприятие, което означава, че няма да се предоставя държавна помощ на търговско дружество".

Следи се спазването на сроковете и качеството на строителството на инсталацията, допълни Фандъкова. Очакваме в края на август да приключи строителството и да бъде предадена приемната част, заедно с административна сграда и работилници, заедно с двете клетки на депото, а в края на октомври да бъде предадена пречиствателната станция, каза Фандъкова.

410 хил. тона е капацитетът на МБТ завода на вход, а двете компостиращи инсталации са за общо 44 хил.тона растителни и хранителни тона отпадъци. А самото депо, с четирите клетки е с обем 3 млн. куб. метра, допълни зам.-кметът Мария Бояджийска. Няма да има проблем с депонирането на отпадъците на Столичната община в периода, докато се завърши завода, каза още тя.