Правителството гласува таксите за издаване на новите документи за самоличност, които ще бъдат издавани от началото на април. За издаване на лична карта гражданите ще заплащат 18 лева, за шофьорска книжка таксата ще бъде 25 лева, а паспортът с биометрични данни ще струва 40 лева. В края на март започва приемането на заявления за новите документи, обясни вътрешният министър Цветан Цветанов. По думите му министерството е подготвено за масирано издаване на новите документи за многото граждани, чиито документи са с изтичащ срок на валидност. Ето какво каза Цветан Цветанов:

Всичко е предвидено, само че ще има малко по-завишена такса, която трябва да се плати. Знаете, че има гратисен период до края на годината за тези паспорти, които са с изтекъл срок, поради забавянето, което имаше от предишен период от време и процедурите, които бяха приключени към август, когато беше сключен договорът от предишното правителство.

Цветанов допълни, че заявления за шофьорски книжки ще се приемат в областните дирекции и районните управления на полицията. Според него през тази и следващата година ще има най-много граждани с документи с изтичащ срок на валидност. В решението на правителството за таксите на новите документи е заложено запазване на досегашните преференции за определени социални групи.

Младежите на възраст от 14 до 16 години са освободени от такса за издаване на лична карта, а за първи паспорт на дете до 14 години ще се заплаща 25 процента от стойността на обикновената услуга. Гражданите на възраст над 70 години няма да дължат такса при издаване на лична карта и шофьорска книжка.