Над 20 000 души от цялата страна са подкрепили изтеглянето на промените в Кодекса за социално осигуряване по инициатива на КНСБ, съобщиха за Дарик представители на конфедерацията. Подписката ще продължи до деня на националния протест пред парламента – 7-и октомври.

Вдигането на осигурителния стаж за пенсия ще засегне над 50 000 души в отраслите горско стопанство, дървообработване и мебели, както и хиляди работещи в земеделието, които преди 10 години са били прехвърлени в трета категория условия на труд, заявиха председателите на двете федерации Петър Абрашев и Светла Василева. Хора, които се включиха в подписката, заявиха пред Дарик, че не подкрепят такава реформа, която ще ощети най-вече безработните у нас.

Правителството първо трябва да направи анализ на фонд пенсии, както и на здравеопазването, а след това да мисли за увеличаване на стажа или възрастта за пенсиониране, заяви председателят на горския синдикат Петър Абрашев.

От друга страна, трябва да се помисли за допълнителен пенсионен фонд в полза на земеделските производители, които много често са с прекъснат осигурителен стаж, коментира Светла Василева. „Те понякога са сезонни работници и невинаги имат достъп до здравеопазването, защото работят в сивата икономика, не се правят осигурителни и здравни вноски за тяхната работа. Хората трудно ще стигнат осигурителния стаж, който сега се завишава”, коментира тя.