* допълнен вариант

200 000 лв. на месец са разходите за бензин и кафе на ръководството на Кремиковци. Това става ясно от отвореното писмо, което разпространи днес изпълнителният директор на Ворксла Стийл България Виктор Демянюк. От него става ясно, че някои от ръководителите на комбината, които се обявиха срещу фирмата на украинския милиардер Константин Жеваго, сега си търсят работа в тази фирма.

Писмото е адресирано до работниците и ръководството на комбината. В него се казва още, че ръководството на Кремиковци е направило онова, което вече се е превърнало в стил и метод на управление - да прехвърля вината за състоянието на комбината на друг.

Аргументите ви, че Ворскла Стийл е неподходящ партньор по договора за ишлеме, тъй като й липсват средства, пари, пазари, суровини, са смешни. Логиката да се свърже финансовата криза с прекратения договор също е некоректна, защото финансовата криза е световна и обхваща всички, тя идва и ще отмине, но под сегашното ръководството на комбината кризата в завода ще е вечна, пише Демянюк.

Що се отнася до твърдението за липси, на Ворскла Стиил й липсват надплатените пари за такса ишлеме, които надхвърлят 11 млн. лв., готова продукция от над 28 000 тона и „ако не бяхме с широко отворени очи, страх ме е да мисля още какво щеше да ни липсва”, се казва още в писмото.

Част от деклараторите със себеотрицание подават данни за източване на завода и злоупотреби, извършвани от друга част от деклараторите, каза Демянюк по повод писмото на синдикатите до него. Част от хората, подписали тази декларация в момента си търсят работа във Ворскла Стийл. Членовете на Оперативния комитет, представляващи Кремиковци, подписали декларацията, са се подписали под протоколи с коренно различни цифри.

В писмото се пита как мениджъри на Кремиковци се изправят пред държавните институции и представители на Европа и твърдят, че са направени крупни инвестиции в завода. Къде са тези инвестиции? „Всички знаем за каква измама става въпрос! Сега всички питат къде са парите за заплати, но никой не споменава, че от месец май 2007 г., до влизането на Ворскла Стийл – България в Кремиковци същите хора от „втория етаж” изплатиха 95 милиона лева обезщетение на Прамод Митал неизвестно за какво”.

Никой не пита къде отидоха парите от облигационния заем и лихвите по него? Всички знаят че нищо от този заем не влезе в Кремиковци, а лихвите се плащат от работниците.

Ръководството от „втория етаж” не се отказа от допълнителните заплати, получавани от бордове на външни и вътрешни фирми, но остави работниците без храна, без работно облекло, без предпазни средства и питейна вода, без бани и тоалетни, а вече и без работа. Става ясно, че работното облекло за целия комбинат струва по-малко от 300 000 лв. Само служебните коли и кафета са около 200 000 лв. на месец.

Кремиковци е завод със сериозни проблеми и се нуждае от сериозни хора да го управляват, хора с правилно изградена координатна система от принципи, морал и почтеност, трудови навици и управленски опит и култура, качества, които липсват на „втория етаж”. Хубавото, Господа директори, е че поне пред медиите показвате единство, завършва писмото на Демянюк.

Според единия от синдиците в Кремиковци в момента Цветан Банков не може да се даде точен отчет на разходите за гориво, телефони и кафе, но още от месец август всички административни разходи в комбината са били затегнати.

Не съм подписал една стотинка за кафе, а що се отнася до нафтата, всеки ден се харчи действително нафта, но тя е за автобусите на комбината, уточни пред Дарик Банков.  Естествено, че след като го пише ще го проверим, но за това трябва време. Телефоните повечето са спрени, а тези които са оставени са на много нисък лимит и те са оставени заради необходимостта от коминикации, комбинатът е огромен, обясни Цветан Банков.

Според него въпреки обещанието до днес да бъдат изплатени заплатите на работниците и полаганите сериозни усилия от страна на ръководството да бъде продадена продукцията на Кремиковци, заплати вероятно ще има в средата на другата седмица. По думите му статутът на другия синдик Ана Миленкова е спорен юридически казус, но към момента не влияе върху действията за оздравяване на Кремиковци.