От началото на годината суровият петрол е поскъпнал почти двойно, сочат обобщените данни на Софийската стокова борса. Най-евтин е бил петролът през януари - $ 51 за барел, а най-скъп през ноември - $ 99 за барел. Което прави петролът една от най-поскъпналите стоки в световен мащаб. От началото на юли цената на „черното злато” твърдо е над $ 70 за барел.

Производните на петрола /петролните деривати/ също се повишават, но с по-малък темп, е видно от данните. Така през летните месеци най-много е поскънал бензинът, а през есенните и зимните газьолът и нафтата. През пролетта и лятото цените на бензините са били между $ 670-790 за тон, докато дизеловото гориво се е търгувало по същото време за $ 610-700 за тон. През есента цените вече се консолидират до еднакви стойности между $ 820-880 за тон, като през ноември от петролните деривати най-скъп е бил газьолът около $ 900 за тон.

„Цената от $ 100 за барел е преди всичко психологическа бариера, но пазарът не се влияе толкова от това. Смятам, че през тази година $ 100 няма да бъдат достигнати, но те ще се окажат преминати през 2008 г., защото тенденцията е твърдо към поскъпване. Няма фактори, които да влияят към поевтиняване. Още повече, че върху цената дава отражение и друг компонент, който не е пазарен, а чисто политически – това са конфликтите в различни точки на света”, смята шефът на Стоковата борса Васил Симов.

При металите, противно на миналогодишните прогнози за стабилно поскъпване, цените отбелязват обръщане на тренда.

Най-осезаемо е поевтиняването при медта. Обяснението е, че борсовите играчи, на медта очакваха, че Китай като голям потребител на метали ще продължи да консумира огромни количества мед и излязоха на открити позиции. Оказа се обаче, че китайската икономика прегрява и има лимитирани потребности от този метал. В края на ноември тон мед струва около $ 6 300, спрямо $ 8300 през пролетта, лятото и ранната есен.

При цинка и алуминия тенденцията към понижение е още по-силно изразена. Двата метала поевтиняват с малко, но непрекъснато. Цинкът в началото на година струваше около $ 4300 за тон, а през ноември $ 2200 за тон. Алуминият от $ 2800 за тон през януари сега е повтинял до $ 2400 за тон.