Нуриел Рубини счита, че през третото тримесечие на годината икономическият ръст на САЩ ще е под 1% през третото тримесечие. Според икономиста, за когото се твърди, че е предсказал финансовата криза, вероятността от нова рецесия е 40%.

Попътният вятър за икономиката през първата половина на годината се е обърнал в насрещен през втората, казва Рубини. Отминал е благотворният ефект на правителствените стимули на стойност 814 млрд. долара, наемането на служители за преброяването на населението, данъчните отстъпки за купувачи на първо жилище и редица други.

В най-добрия сценарий Рубини очаква анемичен икономически растеж още много години наред, тъй като домакинствата, правителството и финансовата система имат дълго да се освобоцдават от натрупаните дългове.

Икономически растеж от 1%, поддържан за по-продължително време, може да доведе до сериозни корекции на пазара на акции. Избягването на риска в глобален план ще оскъпи заемите и междубанковия кредит.

Има негативна обратна връзка между реалната икономика и цената на рисковите активи. Това от своя страна лесно може да доведе до нова рецесия, тоест ще наблюдаваме двойна рецесия в рамките на кратък период от време.

На сходно мнение е прочутият инвеститор Джим Роджър. Но той уточнява: все още не сме излезли от първата рецесия, за да се чудим кога ще е втората. Статистиката, публикувана от САЩ и Япония в последните два дни говори, че глобалната икономика още дълго ще бъде изложена на риск от рецесия.

Роджър е добавил, че икономиката на Китай е само 1/10 от размера на американската и европейската. А Индия е само ¼ от Китай. Затова нововъзникващите пазари не могат да измъкнат света от рецесията. „Ако САЩ и Европа продължат да се забавят, всеки ще бъде засегнат“.

Съветът на финансиста, известен с афинитета си към Азиатските пазари и езици, е глобалните икономики да повишат ливхите, за да предотвратят инфлационния скок. Лихвите са твърде ниски в целия свят – посочва Роджър.

В няколко скорошни интервюта за различни медии Роджърс е казвал, че очаква световната икономика отново да изпадне в рецесия през 2012 г. Но тогава според него ситуацията ще е много по-лоша, отколкото сега, защото „вече сме изстреляли всичките си куршуми“.

Сега Роджър сгъстява мрачните краски, като заявява, че рецесията от 2008 г. всъщност изобщо не е била преодоляна.

Инвеститорското решение в състоянието на неспирна рецесия според Роджър са суровините. Той обяснява това така: „Ако световната икономика се подобри, това ще е добре за търсенето на търговски стоки. Ако световната икономика не се подобри, то акциите ще загубят силно, тъй като правителствата ще напечатат много пари“.

Дори стойността на суровините да нараства само с 5-6% годишно, постигнатите през 2007 г. ценови върхове при суровините ще бъдат надхвърлени още през следващото десетилетие, посочва той.

В друго интервю Роджър разкрива, че ако беше президент, той щеше да намали драстично данъците и разходите. Според него идеята, че проблемите на дълга и разходите могат да се решат с повече дълг и разходи, противоречат на здравия разсъдък.