Повече от 25 млрд. приложения са били изтеглени от App Store на Apple, което накара компанията да обяви, че това е крайъгълен камък, при преминаването към нов модел за създаване и продажба на софтуер, предаде FT.

 

Apple даде начален тласък на революцията в бранша преди четири години, когато пусна програма за изработване на приложения за iPhone, предназначена за външни разработчици.

 

Въпросният софтуерен пакет беше изтеглен повече от 100 000 пъти през първите четири дни след пускането му на 6 март 2008 г.

 

Така, когато Apple откри App Store онлайн, във виртуалния магазин имаше повече от 800 приложения на разположение. Днес броят им достига 550 000, създадени от 248 000 разработчици и използвани на триста и петнадесет милиона устройства iPhone, IPod и iPad.

 

Концепцията на Apple скоро беше имитирана от конкурентите, включително Google, Microsoft, Research In Motion, Nokia, HP и Samsung и според анализаторите тя ще промени изцяло начините за правене на бизнес в интернет.

 

"25 млрд. са крайъгълен камък, символ за експлозивния растеж на Ап икономиката", коментира Ал Хилва, анализатор в изследователската фирма IDC.


Секторът за разработка на приложения дава 466 000 работни места само в САЩ през последните четири години, според данни на TechNet. Търсенето на разработчици на софтуерни приложения е нараснало с 45 на сто през 2011 г.

 

Apple се стреми да задържи своите доминиращи позиции с пускането на третата версия на IPAD, очаквано тази сряда. Приложенията вече се ползват и в персоналните компютри, като от Mac App Store са изтеглени 100 милиона такива. Апове ще се предлагат и от Microsoft за операционната система Windows 8.

 

Apps приложенията са по-опростени версии на софтуерните програми, които са традиционно продавани в магазините за компютри. Те също така са по-лесни за използване, тъй като са достъпни и за мобилни устройства.

 

Аповете променят и традиционния модел на ценообразуване на софтуера, много от тях са безплатни или струват около долар, като при това обхващат широк кръг от бизнес категории.

 

Apple отчетоха, че са изплатили повече от 4 милиарда долара на разработчиците на приложения, към днешна дата.