През първото тримесечие на 2011 г. БВП нарасна само с 0,5 на сто, по-малко от средната стойност за 2010 г., поради изключително слабото потребление от домакинствата и публичните компании, пише в изследване на консултантската компания Ърнст и Янг, цитирано от БТА.

Износът продължи да се увеличава добре с тримесечен растеж от 4,6 на сто.

За 2011 г. експертите прогнозират растеж на БВП от 3,2 на сто, а за следващите по-висок - 4,8 на сто (2012 г. ) и 5,6 на сто ( 2013 г. ). Тези добри прогнози отчасти се базират на големия догонващ потенциал на българската икономика и нейните силни резултати от периода преди кризата.

Рисковете за прогнозата остават поради несигурността за развитието на ситуацията извън страната. Некоординираното преструктуриране на гръцкия дълг може да доведе до значително затягане на отпускането на кредити в Еврозоната, като ефектът за България ще бъде, че тя ще остане както под повишен стрес в банковия си сектор, така и с намалено търсене за износ.

Допълнителен негативен ефект може да има огромното забавяне във възстановяването на преките чужди инвестиции /ПЧИ/. Имайки предвид ограничения световен апетит за поемане на рискове, малко вероятно е входящите ПЧИ да се доближат до нивата преди кризата в близко бъдеще.

По-нататъшното затягане след евентуалното преструктуриране на гръцкия дълг ще забави възстановяването на ПЧИ и на свой ред ще задържи темпа на общото възстановяване.