Правителствените кабинети да се ангажират с Международния валутен фонд, чиято роля в преодоляване на кризата непрекъснато расте.

Рецептата предписа вчера в София президентът на Европейската централна банка Жан Клод Трише, като сложи точка и на илюзиите за предсрочно въвеждане на еврото у нас. Вижданията на мастития финансист са любопитни в контекста на посланията, които управляващите отправят по отношение на това, което ни е нужно, за да се справим с кризата у нас. 

В тях прозира нежелание да търсим помощ от МФВ и увереност, че сме в състояние да се справим и сами, като за целта можем да преминем на лятна фиансова диета. Предложенията за икономии в бюджета получиха множество различни интерпретации. Кои са повече - негативните или тези, които са придружени от аплодисменти? Сондирахме мненията на читателите на DarikFinance.bg и резултатът е следният:

При гласували 92-ма души, скептиците формират фронт от 52%. Становището им е, че икономиите няма да помогнат, защото разчетите отразяват намерения за по-скоро козметично орязване на разходи.

Почти поравно се групират застъпниците на другите две тези - че с пристъпване към икономии в бюджета ще се спестят средства, а това ще намали негативния ефект от кризата, за което дават вота си 25% от анкетираните, и че изразеното намерение е просто трик в устата на управляващите, които се надяват по този начин да спечелят гласове на изборите.

Така ако добавим към първите 52% и гласовете на политически раздразнените - 22%, излиза, че всеки трети не вярва, че икономиите в бюджета ще свършат работа.  

Един процент от гласувалите не очакват, че страната ни ще потърси помощ от МВФ и ако можеха да повторят вота си, сигурно той щеше да е друг, особено след вчерашното изказване на Трише.

Новата ни седмична анкета ви предлага да погледнете на България като на поредната страна, над която надвисва призрака на рецесията. Класическата дефиниция за спад на БВП за трето поредно тримесечие е изпълнена, според предварителните данни на националната статистика, изнесени през тази седмица. В същото време икономистите са боязливи в анализите си и се пазят от силни думи, с които да назоват ситуацията.

Намерете ги вие, потърпевшите от всеки удар на кризата и споделете своята прогноза за развоя на събитията в макроикономически аспект. Ако не откриете своето мнение в предложените 7, допишете го чрез модула Коментирай.