Причината за дефицита от около 1 млрд. лв. в системата на енергетиката са средствата похарчени за проектите АЕЦ „Белене“ и „Цанков камък". Това заяви в интервю за Дарик бившият министър на икономиката и енергетиката Делян Добрев.

 

Построили сме един ВЕЦ за 1 милиард лева и сме похарчили 1.5 милиард в проекта „Белене"-това са 2.5 милиарда лева. Ако извадим 1.9 млрд. лв. задължения в момента, това означава, че ако не бяха тези два проекта, НЕК щеше да има 600 милиона лева на депозит.

 

По отношение на „Цанков камък"- това за мен е бил един абсолютно безсмислен от гледна точка на енергетиката и икономиката проект, коментира Добрев. Държавата притежава 2 600 мегавата ВЕЦ-ове. „Цанков камък" е 80 мегавата. За да построим 80 мегавата, допълнителни 3 % ВЕЦ-ове, ние сме дали 1 милиард лева.

 

С този 1 милиард лева можеше да модернизираме всички съществуващи ВЕЦ-ве и да вземем допълнителна електроенергия не 80 мегавата, а сигурно над 300 мегавата защото такъв тип проекти за модернизация и енергийна ефективност водят до 15-20% повече електроенергия от същите централи. Ако бяхме модернизирали ВЕЦ-вете, вместо да строим нов ВЕЦ за 80 мегавата със същите пари. И щяхме да получим многократно по-висок ефект.

 

В енергетиката решения взети днес, дават резултат след 5-10 години. „Белене" е започнат 2000 година, американските централи 2001 година, но едва сега започваме да плащаме за тяхното изграждане. В този смисъл резултати от проучване на дълбоко Черно море-„Блок Хан Аспарух", ще ги видим след още 4 години. Ще имаме газ, който е с 35% по-евтин.