Френските банки BNP Paribas, Societe Generale, Credit Agricole и Banque Polulaire са попаднали в списък от 29 финансови институции, върху които Г-20 ще осъществява допълнителен контрол като системно важни за функционирането на световната финансова система. Това заяви френският президент Никола Саркози.

"Съветът по финансова стабилност публикува днес списък от 29 системни международни банки, които трябва да спазват правила за допълнителна прозрачност и усилено регулиране", каза той след приключването на работата на Г-20 в Кан.

Той посочи, че става дума за BNP Paribas, Societe Generale, Credit Agricole и трудно си спомни името на четвъртата - Banque Populaire.

Франция беше домакин на срещата на Г-20 в Кан, която премина под знака на дълговата криза в Европа и по-специално проблемите с Гърция. Атина в началото на седмицата поднесе сюрприз на европейския политически и икономически елит с желанието си да проведе референдум за пакета с помощи на ЕС. Малко по-рано днес стана ясно, че Гърция се отказва от това си намерение, способно да навреди на еврозоната.

Членове на Г-20 са Австралия, Аржентина, Бразилия, Великобритания, Германия, Индия, Индонезия, Италия, Канада, Китай, Южна Корея, Мексико, Русия, Саудитска Арабия, САЩ, Турция, Франция, ЮАР, Япония и Европейският съюз. Постоянни участници в срещите на Г-20 са МВФ, Европейската централна банка и Световната банка.

На страните от Г-20 се падат над 85% от световния БВП. В тях живеят 60% от населението на света, като 66% от бедното население също живее в тези държави.