Икономическият спад в Гърция ще достигне 4.8 на сто, прогнозира британското списание "Икономист" в анализ, цитиран от електронното издание на гръцкия в. "Катимерини".

Тази прогноза се оценява като най-лошата за икономическия екип на кабинета в Атина, тъй като тя надхвърля параметрите, заложени в меморандума, подписан от Гърция с ЕС и МВФ за финансова помощ с цел преодоляване на кризата, пише БТА.

"Икономист" акцентира върху разклатения от кризата сектор "строителство", върху нарастването на безработицата и сътресенията в туризма и окачествява като несигурно прилагането на вече гласуваните от гръцкия парламент закони.

След като се завърнат от лятна ваканция в офисите и магазините си през септември, гърците ще усетят болката от мерките за икономии и от рецесията, отбелязва британското списание.

Изправено пред опасността от засилваща се рецесия, правителството се очаква да представи поредица от мерки, за да насърчи растежа и да затвори черната дупка в приходната част на бюджета. Гръцкото финансово министерство се надява, че прогнозата на МВФ за рецесия от 4 процента ще се окаже пресилена.

Инициативи се очакват и по отношение на цените. Данните на Евростат показват, че Гърция е с най-висока инфлация в еврозоната и е на второ място по този показател в ЕС, като страната живее в условия на рецесия, а потреблението непрестанно спада.

Другото голямо главоболие на правителството е необходимостта от незабавно увеличаване на приходите в бюджета, за да бъде избегнато приемането на допълнителни мерки за икономии. За последните пет месеца на годината в хазната трябва да влязат 26.45 млрд. евро. Затова правителството подема акция за увеличаване на данъчните постъпления, които чувствително изостават от заложената в меморандума цел, пише още "Икономист".