Изпълнителният комитет на Международния валутен фонд разреши продажбата на 403.3 т злато от собствените си запаси, като средствата от продажбата ще отидат за реализиране на програма в помощ на бедните страни.

Обемът съставлява 1/8 от златните запаси на МВФ. Продажбата се бъде осъществена така, че да не повлияе на търговията със злато фондови борси. Очаква се от нея да бъдат получени 13 млрд. долара. Решението за продажбата бе одобрено още на срещата на Г-20, състояла се през април т.г. в Лондон. Отделно от това, от есента на 2008 г. МВФ е предоставил на най-силно пострадалите от икономическата криза държави кредити за няколко десетки милиарда долара.

Трябва да направим всичко възможно глобалното възстановяване ще доведе до издигането и на страните с ниски доходи. Тези страни отчаяно се нуждаят от допълнително финансиране, за да преодолеят трудностите. Следователно, трябва да им се предостави адекватна възможност за поемане на дъх, да се справят с кризата. Страните с ниски доходи се нуждаят от около 55 млрд. долара допълнително външно финансиране за тази и следващата година, заяви шефът на МВФ Доминик Строс-Кан, отбелязвайки, че по възможносите на МВФ е да осигури около 1/3 от нужната помощ. БГНЕС