Над 5000 лв. глоба за шофьори на камиони, които през зимата са с износени гуми, обмисля държавата.

В момента водачите на неизправни тежкотоварни автомобили ги грози санкция от 500 лв., но тези, които пречат на движението, рядко отнасят наказания, обясни пътният шеф Лазар Лазаров.

Водачите, които карат със стари гуми, са предпоставка за пътни произшествия, които струват скъпо както на почистващите фирми, така и на бизнеса, който губи пари заради задръстванията и затворените пътища, обясни Лазаров.

13 000 лв. глоба е отнесъл водачът на родния ТИР, задръстил преди дни движението в Сърбия, каза регионалният министър Лиляна Павлова, която също настоява за многократно вдигане на санкциите за неизрядни шофьори.

Всяко денонощие заради износени гуми и липса на вериги аварират по 30 ТИР-а, като 80% от тях са български, обясни Павлова пред TV7.

За да се улесни почистването на основните шосета при обилен снеговалеж и силен вятър ще бъдат поставяни и защитни щитове край шосетата. Те пречат на снегонавявания върху асфалта. Пилотно 200 метра ограда от стъклопласт е поставена от подветрената страна на отсечката Бургас - Карнобат на 50-100 метра от пътя, обясни Лазар Лазаров.

За съоръжението пътната агенция е платила близо 7000 лв. Фирмите за почистване на шосетата ще пестят, ако сложат подобни снежни щитове, защото държавата им плаща на почистен километър, без да се интересува от разходите им за гориво и материали, каза Лазаров