Хазартната мафия стои в основата на „приятелския“ мач между България и Естония, състоял се на 9 февруари в турския курорт Анталия – гръмна вчера германската преса. Интересът на германските медии към този въпрос се обяснява на първо място с шампиона Лотар Матеус, който в момента работи като национален футболен селекционер на България.

И четирите гола за резултата 2:2 са вкарани от дузпи. На стадиона в Анталия е нямало почти никаква публика, както и телевизионна транслация. Съдиите от Унгария, които са свирили мача, не са информирали за това националната съдийска колегия. Още в средата на февруари световният футболен съюз ФИФА започва разследване за мача.

Всичко това дава основания на германските медии да заключат, че мачът е явно манипулиран от мафията, играеща в спортните залози.

Другият мач, състоял се в Анталия, между Боливия и Латвия, завършва 1:2, като и трите гола са вкарани от дузпи и отново няма пряко телевизионно предаване. Седем гола от седем дузпи – не са ли малко много?

Естонският футболен съюз вече реагира, като посочи, че приятелският мач с България е организиран от агенция, която повече няма да бъде използвана. Също и тримата унгарски съдии, замесени в схемата Анталия, повече няма да свирят мачове, „поне докато аз съм шеф“ – обещава ръководителят на унгарската съдийска футболна колегия.

Но всичко това не променя крайния резултат, на който е заложено. Списание stern разполага с данни и графики, които ясно показват обичайния размер на залозите и изсипаните за мача България – Естония суми. Няма съмнение: заложени са 5 млн. евро над обичайното. Печалбите сигурно са многократно по-високи.