Преди да се говори за доплащане в болниците, трябва задължително да бъдат остойностени всички медицински дейности в здравеопазването. Това заявиха в предаването "Кой говори" на Дарик главният секретар на Българския лекарски съюз д-р Димитър Ленков и Стойчо Кацаров от Центъра за защита правата на пациентите.

Според Кацаров, реално държавата поема само половината от разходите в здравеопазването, а останалите 50 на сто плащали пациентите. Преди да се говори за доплащане трябва да е ясно какво и колко трябва да се доплаща. Първо, трябва да се тръгне от остойностяването на всички дейности в здравеопазването, нещо което трябваше да бъде свършено според обещанията на министър Симеон Дянков до 14 февруари, след това беше поет нов ангажимент - и юни трябваше да бъде свършено, но не беше свършено, коментира Димитър Ленков.

Доплащане винаги е имало в болниците и със сигурност ще продължи да има. По официалните данни, България харчи около 8% от БВП за здравеопазване, от които 3.5% са публични средства, отделени от държавата, тоест в България 50% от разходите се плащат от пациента. Правителството трябва да каже честно на гражданите - това са парите, които ние ще дадем, останалото - всеки от вас, който се разболее, ще си го плати от джоба. Тъй като това не се казва честно и открито, правителството заблуждава хората, че с тези нищожни средства покрива всички дейности, задължава и стоварва отговорността на лекарите да го правят за тези средства, това не се получава, заяви Стойчо Кацаров.

По думите му, ако се иска 80% от стойността на лечението да се плаща от НЗОК, а останалите 20% от пациента, то държавата трябва да предвиди вместо 3.7% от БВП за здравеопазване, колкото е заложила за следващата година, 7%.

Според Димитър Ленков, търпението на лекарите вече е на границата, на лимита и припомни, че националният протест на лекарите ще бъде на 15 октомври.

Стойчо Кацаров направи и следния коментар: Това, което виждаме е, че Анна прави едно, Мария прави друго, а двете не знаят какво иска Борисова.