Нетната печалба на Каолин АД за 2010 г. е достигнала 7.54 млн. лв. като е нараснала с над 50%, спрямо предходната година.

 

нетни приходи от продажби на консолидирана основа в размер на 154 млн.лева, което представлява ръст от 14 % спрямо нетните приходи от продажби за 2009 г. , а общата стойност на активите се е покачила до 194.25 млн. лв.

 

В момента Каолин е най-големият производител на индустриални минерали в Югоизточна България и сред най-големите в Централна и Източна Европа.

 

Групата на Каолин АД включва 28 фирми, 39 рудника и 17 фабрики, разположени в България, Сърбия, Турция, Украйна и Албания. Понастоящем общия брой на пряко заетите в компанията, заедно със заетите в дъщерните дружества е над 1200 души.

 

Дружеството експлоатира находища в районите на Ветово, Каолиново, Игнатиево, Димитровград и Тополовград.

 

Плановете на Каолин са да инвестира в разрастването на добивната си дейност, като придобива нови дружества от добивната промишленост.

 

Последният ход в експанзията на компанията беше през септември 2010 г., когато Юго-Каолин, дъщерно дружеството на Каолин АД, придоби правата и активите на Белоречки Пешчар, гр. Бор, Сърбия за 1 млн. евро, като освен това компанията ще инвестира 850 000 евро за срок от 5 години.

 

Тази сделка осигурява на Юго-Каолин възможност да добива кварцови пясъци от находище Бяла Река. Суровината в находището е една от най-качествените в Европа.


По-голямата част от сделките на Дружеството се осъществяват в български лева и евро. Политиката на Каолин е насочена към минимизиране на лихвения риск, като компанията ползва дългосрочно и краткосрочно банково финансиране, както и финансов лизинг.

 

Мажоритарен собственик на Каолин АД е Алфа финанс холдинг, който притежава 67% от акциите на компанията.

 

На днешната сесия на Българската фондова борса акциите на Каолин поскъпват с 3.85%, до 5.386 лв.

* Не е препоръка за взимане на инвестиционно решение!