Управителният съвет на Българския лекарски съюз е на мнение, че изборът на лекар и екип е в полза на пациентите и не нарушава техните права, се казва в съобщение на съюза.

 

От съсловната организация са изпратили становище до омбудсмана Константин Пенчев, във връзка с неговото изявление от миналата седмица, че услугата е незаконна, защото противоречи на Закона за здравето и Закона за здравното осигуряване.

 

Условията и редът за правото на достъп до медицинска помощ се определят с наредба на Министерски съвет и правителството е длъжно да регулира този достъп, включително и правото на болниците да определят цената за избор на лекар и екип за конкретна дейност, посочват още от лекарския съюз.

 

Тази цена не може да надхвърля 500 лв. - за избор на лекар и 900 лв. - за избор на екип. Според съсловната организация, услугата е в полза и на добрите екипи и специалисти.

 

Нейната липса би попречила на пациентите да достигнат до избраните от тях лекари, а това би стимулирало плащането „на черно”, т.е. развитието на корупционни практики.