55 % ръст на приходите от хазарт в държавния бюджет отчитат от Държавна комисия по хазарта. Така към септември 2015 г. приходите са в размер на 69 919 042 лв., а за същия период на миналата година те са били 45 181 350 лв.

Повишението може да се отдаде на влезлите в сила от 1 януари 2015 г. промени в Закона за хазарта, с които на ДКХ се възлага събирането на държавни такси с данъчен характер, които да заместват корпоративния данък, и се заплащат от всички организатори на хазартни игри, пише в. „Стандарт“.

Така с въведените изменения от началото на годината се събира държавна такса в размер на 15 % върху стойността на направените залози за всяка игра за поддържане на лиценз за организиране на хазартните игри. Същата такса се заплаща и за игри със залагания върху резултати от спортни състезания и надбягвания с коне и кучета, игри със залагания върху случайни събития и със залагания, свързани с познаване на факти, при които залозите не се правят по интернет. 

В случай, че се събират комисиони за участие, 20 % от тях се внасят в държавния бюджет. За издаване и поддържане на лиценз за онлайн залагания се събира двукомпонентна държавна такса, състояща се от еднократна такса в размер на 100 хил. лв. и променлива част в размер на 20 на сто върху разликата между стойността на получените залози и изплатените печалби.