Над 550 милиона лева е бюджетният дефицит, натрупан от началото на годината до април. За втори пореден месец Министерство на финансите отчита приходи, надскачащи разходите, но това не е достатъчно, за да се покриват натрупаните минуси от началото на годината. За сравнение дефицитът за същия период на миналата година е бил почти 1 милиард и 300 милона лева.

Приходите в бюджета изостават спрямо плана за годината. За четирите месеца на 2011 е събрано 30 на сто от планираното, а по правило процентът при равномерни постъпления трябва да бъде поне 33.

Според финансистите, през различните периоди на годината приходите се променят, така че е възможно планът да се изпълни като се навакса със събираемостта през следващите месеци.

Приходите от началото на годината са почти 8 милиарда лева. Те нарастват спрямо миналата година като това се дължи основно на повечето пари, събрани от косвени данъци. Постъпленията от данък печалба остават на нивото от 2010 г.

Събраният ДДС е за 1,8 млрд лева, което е с 250 милиона повече от миналата година, но и това увеличение не е достатъчно за да се покрие една трета или 33 процента от плана за 2011. Събраното ДДС е 27 процента от планираното.

Към април фискалният резерв е 4,7 милиарда лева.