Министерството на здравеопазването е предвидило за година 600 хил. лв. за използване при спешни нужди на военни самолети и хеликоптери. С тези пари ще се осигури превозът на органи за трансплантация, авиомедицинска евакуация и търсене и спасяване на хора. През миналата година за тази нужди са били платени 400 хил. лева.

Военните летателни машини - три самолета и два хеликоптера, ще се използват единствено за разстояния, при които пътят с автомобил е повече от 3 часа, уточниха от здравното министерство. Така самолети от столичната авиобаза "Враждебна" ще могат да достигат до Варна и Бургас за около 1 час.

Максим Гайдев от Министерство на здравеопазването обясни, че един летателен курс ще струва между 900 лв. и 5000 лв. в зависимост от вида на използваната летателна машина.

Марин Начев от Военновъздушните сили обясни, че за момента единственият проблем, пред който са изправени, е изграждането и подновяването на площадки за излитане и кацане. Местата трябва да са в близост до болници, уточни той. Засега в София се използва спортният комплекс "Спартак". Ето какво казаха полковник Марин Начев от военното министерство и  Максим Гайден от здравното министерство:

Във военновъздушните сили има много добре изградена система за реакция при необходимост за спасяването на човешки живот. От момента на получаване на заявката за превоз, било на органи или на реципиенти, ние сме в състояние в рамките на 20 минути, максимум до половин часа да отговорим дали задачата ще бъде изпълнена с въздушен транспорт. Северозападната и югозападната част на страната не може да бъде достигната поради липса на летища с транспортен самолет, но там основно предвиждаме с вертолетната авиация да изпълняваме тези задачи.

Това споразумение и този договор за дейност с Министерството на отбраната, с тези пет летателни апарата ще имаме много по-голяма гъвкавост и възможност да оказваме адекватна и бърза помощ на пациентите в животозастрашаващи състояния.