Близо 64 милиона лева ще постъпят в държавния бюджет като дивидент от печалбата за 2008 година на 6 дружества с държавно участие. Парите ще бъдат използвани до края на годината, като с тях ще се запълват дефицити основно в сферата на здравеопазването, съобщи финансовият министър Симеон Дянков след днешното заседание на правителството.

По думите му държавата вече е превела част от средствата, нужни за компенсиране на дефицита от над 1 милион лева в бюджетите на домовете за медикосоциални грижи.

Заради тежкото финансово състояние на БДЖ и НКЖИ премиерът Бойко Борисов е разпоредил на ресорните министри да представят анализ на финансовото състояние и управлението на всичките 300 дружества с държавно участие в срок до 10 дни.

Понеже в последните няколко дни започват да идват при нас молби – миналата седмица ВМЗ „Сопот”, сега железниците, които вече са си изхарчили всичките пари, в някои случаи са на големи дългове – и искат един вид от държавата ние да покрием тези дългове или да им помогнем, а това не е роля на държавата. Дали техните ръководства, не само изпълнителните директори, но и управителните съвети, надзорните съвети и така нататък си вършат добре работата, уточни министър Дянков.

Според гласуваните днес промени в няколко данъчни закона от 1-ви януари догодина се увеличава акцизът за цигарите, запазва се ставката на акциза за горивата. Без промяна остава цената на пътната винетка, уточни Симеон Дянков. Бюджетите на почти всички министерства ще са по-малки за догодина, обясни министър Дянков. Изключение правят две министерства – едното е това на спорта, а другото той предположи, че ще се знае другата седмица, като обясни, че причината е в по-малкото пари за 2010-а.