7 стоманодобивни компании от различни държави проявяват интерес към покупката на 71% от Кремиковци АД. Това съобщиха представители на Мерил Линч пред министъра на икономиката и енергетиката Петър Димитров. От компанията се свързали с около 20 фирми-производители на стомана от цял свят. Както е известно, Мерил Линч са ангажирани от мажоритарния собственик на Кремиковци АД в лицето на Прамод Митал като консултант за намирането на нов инвеститор в завода.

Консултантите са обявил и че им трябват още няколко седмици, за да приключат сделката с някой от потенциалните кандидати.Министър Петър Димитров е подчертал, че категоричното условие на правителството е новият собственик да инвестира незабавно в плана за жизнеспособност на Кремиковци АД, включващ и екологичните мерки. Другото условие на министерството е през тези няколко седмици до приключване на преговорите с потенциалните инвеститори да не се трупат задължения към държавните фирми НЕК, Булгаргаз и БДЖ.За да работи дружеството, трябва да бъдат незабавно осигурени финансови средства за доставки на ток, газ, суровини.

Обща е позицията, че заводът трябва да работи и има перспектива в условията на постоянно нарастващите цени на продукцията му на световните пазари. Това обаче не може да е на гърба и за сметка на държавата и държавните фирми, категоричен е Петър Димитров. Съгласно плана за жизнеспособност за периода 2006-2007 г. дружеството трябваше да инвестира в проекти за опазване на околната среда около 47 млн. лв. До 15 ноември 2007 г. в екологизацията на производството са вложени 21 млн. лв., а през 2008 г. трябва да бъдат инвестирани още 25.5 млн. лв.

От Министерството са заявили пред консултанта, че срокът на изпълнението на плана за жизнеспособностне може да бъде променян, тъй като Европейската комисия/ЕК/ едва ли ще приеме такъв вариант. Не е изключено обаче бъдещият собственик да потърси диалог с представителите на ЕК във връзка със забавянето на неговото изпълнение.

На срещата в министерството са обсъдени и действията на облигационерите от последните дни. Консултантите са общили, че имат информация, че през следващата седмица държателите на бондове няма да предприемат действия, които биха попречили на бъдещата сделка.

Преди няколко дни стана ясно, че държателите на облигации на Кремиковци АД за 325 млн. евро ще си поискат парите в аванс заради пропусната вноска от страна на Прамод Митал и заради факта, че заемът става изискуем преди промяна на собствеността.

Това е и причината, която охлади ентусиазма на някои кандидати за придобиване на предприятието, коментират запознати с преговорите.

По време на днешната сесия на БФБ сделки с книжа на дружеството нямаше.