Уикенд в прохладата на планината и каране на колело по специално създадени велопътеки излиза около 70 лв. на човек с настаняване и прехрана. Това установи проверка на „Монитор”. Най-тънката нощувка е в къщи за гости, където предлагат и ястия.

Специално изградени пет планински веломаршрута бяха открити в Пампорово преди дни и над 200 любители на колоезденето вече изпитаха качествата на пътеките. Трасетата, предвидени за най-екстремните колоездачи, минават върху затревените ски писти на курорта.

За облекчение на туристите лифтовете работят от 8,45 до 18,30 ч. Трасето за стремглаво спускане е с дължина 1800 м.

Фамилният маршрут е 5400 метра.

За начинаещи е предвидена пътека с дължина 2800 м.

Четири- и петзвездните хотели в планинския курорт предлагат цели пакети, които включват ползване на басейн и СПА, излети до водоеми, риболов, разходки с велосипеди и влизане в пещери. Така две нощувки с включена закуска и наем на колело за по пет часа на ден е 120 лв. на човек. С пълно изхранване цената става 170 лв. на ден.

В Родопите най-търсена е прохладата на пещерите Ягодинска и Дяволското гърло, като влизането във всяка от тях е по 5 лв. Температурите там са около 16 градуса, но в някои галерии спадат и до 8 градуса.

Поради прохладата ръст в броя на посетителите на пещери бележат и в други райони на страната. Срещу 210 лв. можете да преживеете двудневно приключение, като посетите Чудните мостове, Ягодинската пещера, да плувате с лодки в устието на Дяволското гърло, а на финала е предвидено скоростно спускане на тролей (въжета, от които човек виси, осигурен с алпинистки способ).

В цената са включени и две нощувки

със закуски в тризвезден хотел.

Отново в Родопите можете да се освежите по екопътеката Каньона на водопадите. Денивелацията й е около 700 м. Най-горната й точка е на около 1800 м. надморска височина. Създателите на пътеката са я проправили през самия каньон. Целият маршрут е означен с маркировка и знаци и е невъзможно човек да се загуби.

Подходящ и разхладителен вариант е водопадът Крушуна, Ловешко. Пътят към него е в отлично състояние, оставяте колата си на паркинг, предвидено е и място за барбекю.