През октомври нивото на безработицата у нас е 8.23% по предварителни данни, което означава, че безработните българи са сe увеличили само със 7000 души, благодарение на успешната политика за заемане на свободни работни места. Това съобщи социалният министър Тотю Младенов при отчитането на дейността на министерството му през първите 100 дни на управлението на правителството. През септември безработицата бе 8.03%.

По данни на Агенцията по заетостта за октомври спрямо септември намалява броят на подадените от работодателите заявления за масови съкращения. 30 предприятия са подали заявления за съкращаването на около 2500 работници, сред които преобладават машинните оператори, шивачите и журналистите.

В началото на 2010 година социалното министерство започва активни преговори за създаване на българско-корейски центрове за обучение на работна ръка за бъдещи предприятия на корейски фирми у нас, съобщи министър Тотю Младенов. По думите му работниците ще бъдат обучавани според заявените от корейските инвеститори намерения за работни места.

Сред успешните политики, реализирани от социалното ведомство през първите 100 дни на новия кабинет, бяха отчетени увеличаване на пенсионните добавки, задействаното изплащане на забавени трудови възнаграждения, разработените промени за увеличаване на срока за изплащане на обезщетенията за безработните, които активно търсят работа, както и възстановяването на тристранния диалог с работодатели и синдикати.