Почти цялата енергия, консумирана в света през 2050 г., може да идва от възобновяеми енергийни източници, показва ново изследване на глобалната екологична организация WWF, цитирано от финансовия сайт Bloomberg. Вятърът, слънцето и геотермалната енергия могат да покрият 95% от енергийните нужди на транспорта, жилищата, прозводството – на целия свят.

До само 5% може да се ограничи делът на петрола, въглищата и ядрената енергия в глобалния енергиен микс след четири десетилетия, заявява WWF. Това заключение се базира на проучвания на холандските организации Ecofys и Служба за градска архитектура.

Мерки за икономии на енергия могат да намалят консумацията й с 15% спрямо нивата през 2005 г., дори ако населението, промишленото производство и пътнико- и товаропотокът нараснат, гласи заключението на изследователите.

За да се постигне елиминирането на въглеводородните горива са необходими инвестиции в размер на 3.5 трилиона евро годишно до 2035 г. Сумите ще се използват за модернизация на жилища и електроразпределителни мрежи, както и за увеличаване на вятърните и соларните паркове. През 2040 г. инвестициите вече ще са се изплатили.

Редакторът на изследването Стивън Сингър, който е директор по енергийна политика на WWF, заявява: „Това е застраховка срещу волатилността в цените на пертола и газа. Това може да се постигне при сегашните технологии“. Отчита се обаче и ефектът на технологиите за възобновяема енергия, които ще излязат на пазара в следващите няколко години.

Компанията Ecofys е базирана в Утрехт и се занимава с енергийни консултации. WWF, Световен фонд за дива природа, е със седалище в Швейцария. Службата за градска архитектура /Office for Metropolitan Architecture/ е със седалище в Ротердам.

В предишно изследване на Международната енергийна агенция се посочва, че до 2035 г. са нужни инвестиции в енергийна инфраструктура в размер на 33 трилиона долара, за да могат страните да изпълнят ангажиментите, които са поели за намаляване на парниковите газове. Тази сума се равнява на 1.3 трилиона годишно.

Разликата с изследването на WWF идва оттам, че MEA не отчита покупката на по-ефективни автомобили и домакински уреди, която е пресметната в оповестеното днес изследване.

Според Стивън Сингър, нови технологии, които в момента все още не са на етап комерсиализация, ще направят възможно до 2050 г. почти 100% от консумираната в света енергия да идва от възобновяеми енергийни източници. Неефективните продукти трябва да се изоставят, а на тяхно място да се въведат сериозни и обвързващи енергийни стандарти за продуктите.

Необходими са нови модели за финансиране, за да се насърчат инвестициите, генериращи дългосрочни изгоди вместо незабавни печалби, твърди WWF.

Също така, поведението на хората трябва да се промени, за да се повиши енергийната ефективност. Това означава да се яде по-малко месо, да се използва повече градски транспорт, да се електрифицират автомобили.

Сингър обяснява на Bloomberg: технологиите не са всичко; да бъдеш самодостатъчен е част от решението. „Богатите на този свят и средната класа не са безусловен модел за подражание за бедните“.